Zona turistica Dobrovat

Zona turistică Dobrovăţ

 Comuna Dobrovăţ este situată în partea de răsărit a României, în sectorul central-nord-estic al Podişului Central Moldovenesc-subunitate a Podişului Moldovei într-o regiune de codri seculari. Spre marginea de sud a codrilor, într-o poiană mare de pe valea pârâului Dobrovăţ, afluient pe dreapta al râului Vasluieţ (din bazinul hidrografic al râului Bârlad), s-au concentrat aşezări omeneşti din cele mai vechi timpuri.
Zona turistică Dobrovăţ este cuprinsă în aria de protecţie avifaunistică Pădurea Bârnova (conform
HG 1284/2007)
» Harta ariei de protecţie avifaunistică Pădurea Bârnova

 Fosta poiană îşi mai păstrează încă înfaţişarea ei de altă dată , dar este larg deschisă către sud-est, unde se întinde ţarina cu păşuni, fâneţe şi terenuri agricole, valorificate complex de către populaţia locală.

În cuprinsul judeţului Iaşi, comuna Dobrovăţ se află la marginea de sud-est al acestuia, la departare, în linie dreaptă, de 25 km de centrul oraşului Iaşi. La sud şi la vest se margineşte cu comunele Codăeşti şi Tăcuta din judeţul Vaslui, la nord-vest cu comunele Grajduri şi Ciurea din judetul Iaşi, înspre nord se află comuna suburbanăBârnova iar spre nord-est şi est se învecinează cu comunele Schitu Duca şi Ciorteştidin judeţul Iaşi. Între limitele astfel prezentate, suprafaţa comunei Dobrovăţ este de 9.300 ha, situându-se între comunele mici din judeţul Iaşi.

 

Harta judeţului Iaşi

 

 Faţă de principalele căi de comunicaţie din Podişul Moldovei, satul Dobrovăţ se afla la 13 km departare de şoseaua naţională Tecuci-Bârlad-Vaslui-Iaşi (DN 24), la 10 km departare de comuna Codăeşti şi la 16 km de calea ferata şi şoseaua judeţeană Vaslui-Buhăeşti-Gara Bârnova-Ciurea-Iaşi. Ca poziţie pe glob, satul Dobrovăţ este situat la intersecţia coordonatelor geografice 46°58’ latitudine nordică şi 27°43’ longitudine estică.

Forma teritoriului administrativ al comunei Dobrovăţ este aceea a unui triunghi neregulat, orientat de la nord-vest, lung de aproape 23 km şi cu latimea medie de 4,7 km.